Η σημασία και τα οφέλη της Συμβουλευτικής


Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι ποικίλα και σημαντικά. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί η Συμβουλευτική είναι τόσο δημοφιλής στην εποχή μας. 

Στη σύγχρονη εποχή όπου όλα εκτυλίσσονται ταχύτατα, οι απαιτήσεις ολοένα αυξάνονται, η οικονομική κρίση είναι ακόμη προ των θυρών και η κρίση στις σχέσεις είναι πιο έντονη από ποτέ, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες φαίνεται να λειτουργούν βοηθητικά για πολλούς ανθρώπους. 

Οι άνθρωποι νιώθοντας ανεπάρκεια να ανταπεξέλθουν στα υψηλά στάνταρ της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, πολλές φορές απογοητεύονται και παραιτούνται. Η συμβουλευτική, λοιπόν, έρχεται για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα δίνοντας στους ανθρώπους κίνητρα για να συνεχίσουν να παλεύουν μαθαίνοντας τους πως να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. 

Η συμβουλευτική αποτελεί παρακλάδι της επιστήμης της Ψυχολογίας και εστιάζει κυρίως στη διαχείριση προσωπικών συγκρούσεων και διαπροσωπικών προβλημάτων. Βασικός στόχος είναι να διευκολύνει το άτομο να χειριστεί αποτελεσματικά τις δυσκολίες που βιώνει σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, έτσι ώστε να απολαμβάνει τη ζωή του όντας λειτουργικό. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμολογία της λέξης “Συμβουλευτική”, η οποία προέρχεται από τη πρόθεση συν (δηλ. μαζί) + το ρήμα βουλεύω (που σημαίνει σκέφτομαι/αποφασίζω). Από την ετυμολογία της λέξης διαπιστώνουμε ότι συμβουλευτική σημαίνει σκέφτομαι μαζί με τον άλλον και όχι επιβάλλω τη γνώμη μου ή αποφασίζω εγώ για εκείνον. 

Μια συχνή παρανόηση του κόσμου αποτελεί το γεγονός ότι ο σύμβουλος είναι εκείνος ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις εκ μέρους του πελάτη λέγοντάς του πως να ζήσει τη ζωή του. Στόχος της συμβουλευτικής, όμως, δεν είναι να παράσχει έτοιμες λύσεις που θα λειτουργούν ως πανάκεια για όλους τους ανθρώπους, αλλά να βοηθήσει το άτομο να κατακτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες έτσι ώστε να χειριστεί μόνος του τη προκείμενη δυσκολία, πάντα σύμφωνα με το αξιακό σύστημα του εκάστοτε πελάτη. 

Μέσα από τη διαδικασία της Συμβουλευτικής το άτομο θα μάθει να θέτει στόχους αλλά και πως να δουλεύει συστηματικά πάνω σε αυτούς προκειμένου να τους πετύχει. Επιπλέον, αφορά κυρίως άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή αλλά βρίσκονται σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής τους, κατά την οποία χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι δυνατόν να παρέχονται σε ποικίλα πλαίσια, όπως σε σχολεία και πανεπιστήμια, κέντρα ψυχικής υγείας, σε κέντρα απεξάρτησης, σε νοσοκομεία, σε ιδρύματα αποκατάστασης – επανένταξης, σε κρατικές υπηρεσίες (π.χ ένοπλες δυνάμεις, σωφρονιστικά ιδρύματα), σε ομάδες συμβουλευτικής γονέων και τέλος σε ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος από τον ειδικό ψυχικής υγείας. 

Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αντικατοπτρίζει την μεγάλη ανάγκη των ατόμων να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και να δουλέψουν περισσότερο μαζί του, προκειμένου να επεξεργαστούν ανεπίλυτα ζητήματα. 

Η συμβουλευτική έχει ευρεία εφαρμογή και μπορεί να καλύψει ζητήματα όπως η ενόραση, η αυτογνωσία, η αυτοαποδοχή, η επίλυση προβλημάτων, η επίλυση δυσκολιών στις σχέσεις με τους άλλους, η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. 

Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μέσω της γνωστικής αλλαγής, τροποποίηση της συμπεριφοράς, ενδυνάμωσης, επανόρθωσης και της ψυχολογικής εκπαίδευσης. 

Καταληκτικά, η συμβουλευτική είναι μια μορφή βραχείας θεραπείας, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου, βοηθώντας το να κατανοήσει σε βάθος τις ανάγκες του έτσι ώστε να θέσει σημαντικούς στόχους ζωής, για τους οποίους θα έχει αυξημένο κίνητρο να υλοποιήσει. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τομέα της Συμβουλευτικής και να παραμένετε ενήμεροι για τις εξελίξεις, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στη σελίδα βάζοντας το email σας! 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία!

Φιλικά, Χρύσα.

Βιβλιογραφία:

  • Corey, G. (2009). Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy. (eds) Belmont : Thomson / Brooks/ Cole. 
  • Μαλικιώση – Λοϊζου, Μ. (20011). Η Συμβουλευτική στην Ελλάδα σήμερα. Hellenic Journal of Psychology, 8, 266 – 288.
  • MacLeod, J. (2005). Εισαγωγή στη Συμβουλευτική. Αθήνα: Μεταίχμιο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *