Συμβουλές Ενίσχυσης Ψυχικής Υγείας

ψυχική υγεία
                             “Photo by nicollazzi xiong from Pexels”

Οι μέρες που διανύουμε έχουν τροποποιήσει σημαντικά τον μέχρι τώρα ρυθμό και τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητάς μας.  Ο περιορισμός στο σπίτι λόγω του Κοροναϊού φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. 

Είναι συνηθισμένο οι αλλαγές στο πρόγραμμα και στη ρουτίνα μας να επηρεάζουν και τη διάθεσή μας γιατί μας αποπροσανατολίζουν. Η καλύτερη αντιμετώπιση όμως ενέχει όρους όπως η ευελιξία, η δημιουργικότητα και η θετική σκέψη. 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτό το διάστημα όπου ο χρόνος μας έχει αυξηθεί σημαντικά να το εκμεταλλευτούμε δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας στον εαυτό μας!

Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία του νέου μου e-book με τίτλο “Ζωή εν-τάξει: 10 + 1 Λίστες Οργάνωσης της Καθημερινότητας”, ήθελα να σας θυμίσω πως η πιο σημαντική λίστα από όλες είναι αυτή της αυτοφροντίδας. 

Μπορεί για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις να βρίσκουμε χρόνο μέσα στα κατά τα άλλα ασφυκτικά προγράμματά μας, όμως συχνά παραλείπουμε το πιο σημαντικό, τη φροντίδα του εαυτού μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συχνά πέρα από σωματικά και ψυχικά κουρασμένοι. 

Είναι λογικό μερικές φορές να αισθανόμαστε πως ο χρόνος είναι περιορισμένος και πως η φροντίδα του εαυτού είναι πολυτέλεια. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτή είναι μια τεράστια αυταπάτη καθώς η συστηματική παραμέληση της ψυχικής μας υγείας μειώνει την ευεξία μας ενώ αυξάνει την ευερεθιστότητα και τα προβλήματα επικοινωνίας με τους άλλους. Όταν παραλείπουμε να φροντίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας, τότε πολύ γρήγορα ο οργανισμός μας θα μας προδώσει καθώς είναι παράλογο να του ζητάμε να ανταπεξέλθει σε συνεχόμενες αυξημένες απαιτήσεις, τη στιγμή που δεν φροντίζουμε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Έτσι, είναι σημαντικό τον καιρό που οι υποχρεώσεις υπερτερούν, να βρίσκουμε τρόπους διευθέτησης της καθημερινότητας προσαρμόζοντας τη στις ανάγκες μας. 

Τώρα όμως που χρόνος υπάρχει, είναι ευκαιρία να περιποιηθείτε τους εαυτούς σας χωρίς τύψεις γιατί τους αξίζει. 

Αυτές τις μέρες επομένως μη ξεχνάτε  να:

  • Τρέφεστε σωστά.
  • Κάνετε λίγη γυμναστική εντός σπιτιού στο ρυθμό και την ένταση που είναι ιδανικό για σας.
  • Πίνετε πολύ νερό.
  • Κοιμάστε καλά.
  • Περιποιείστε τον εαυτό σας.
  • Διαβάστε ένα καλό βιβλίο ή δείτε μια ενδιαφέρουσα ταινία με ένα θέμα που σας αγγίζει.
  • Κάντε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας εκφράζει και δεν είχατε τον χρόνο μέχρις στιγμής να ασχοληθείτε. 

Γενικά κάντε ότι περνάει από το χέρι σας για τη σωματική και την πνευματική σας υγεία έτσι ώστε να τονώσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα!

Ξεκινώντας αυτή την τόσο όμορφη ρουτίνα τώρα, ευελπιστώ ότι θα καταφέρετε να την εντάξετε κι αργότερα στην καθημερινότητά σας όταν τα πράγματα θα έχουν επανέλθει πάλι στους ρυθμούς τους.

Εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους σας και μη ξεχνάτε πως όταν χρειάζεστε βοήθεια, απλώς ζητήστε τη!

Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε το e-book “Ζωή εν-τάξει: 10 + 1 Λίστες Οργάνωσης της Καθημερινότητας”, το οποίο ευελπιστώ να σας βοηθήσει να οργανώσετε την καθημερινότητα απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *